Lubie robić zapiekanki, powodów jest wiele: można opróżnić lodówkę, zjeść smacznie i nie wkładając w to dużo wysiłku. A o to moja zapiekanka.
Składniki:
- 3 ugotowane w mundurkach średnie ziemniaki
- 1 cebula biała
- 400 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 150 gr pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- 100 ml śmietany słodkiej
- sól
- pieprz
- 400 ml Passaty
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ząbki potarte ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oregano do smaku
- olej
- cukier
Oby dwie cebule kroimy w drobna kostkę, odkładamy pół białej. Na rozgrzaną patelnie lejemy odrobinę oleju i wrzucamy 1 1/2 cebuli , smażymy chwileczkę i wrzucamy mięso. Dokładnie mieszamy i smażymy jakieś 5 minut następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz, oregano, cynamon smażymy dalej aż mięso będzie dobre. Na innej patelni podsmażamy pozostała cebulę i pokrojone w talarki pieczarki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w talarki. Do naszego gotującego się mięsa dolewamy passatę i dodajemy odrobinę cukru do smaku w razie konieczności dodajemy też sól i pieprz. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką warstwę sosu mięsnego na to kładziemy warstwę ziemniaków i tak na przemian na samej górze powinny być ziemniaki na które rozkładamy pieczarki i pokrojoną mozzarellę. Polewamy wszystko śmietaną, posypujemy natka pietruszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) na 25 minut.
Z chęcią wproszę się na taką zapiekankę! Smakowita! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwww.katarzynagotuje.blogspot.cm