Chrupiące placki ziemniaczane z piersią z kurczaka i delikatnym sosem pieczarkowym. Doskonała propozycja na obiad!
Składniki na placki:
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- mąka 2-3 łyżki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Składniki na sos:
- 250 gr pieczarek brązowych (mogą być zwykłe)
- 1 cebulka
- 1,5 łyżki masła
- szklanka wody
- pół szklanki śmietany słodkiej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki na bitki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- jajko
- mąka pszenna
- olej
Zaczynamy od przygotowania placków, ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
Przechodzimy do sosu. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy grzyby razem z cebulą. Podsmażamy chwilę (5-10 minut). Następnie zalewamy wszystko wodą i doprawiamy. Gotujemy jakieś 20 minut. Pod koniec gotowania zalewamy wszystko śmietaną i dodajemy pół łyżkę bardzo schłodzonego masła, mieszamy i posypujemy natką pietruszki.
Piersi z kurczaka rozbijamy i przyprawiamy. Następnie maczamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni smażymy placki w takiej samej wielkości jakie są bitki. Na talerzu kładziemy placek, polewamy sosem na to bitkę, placek i na sam koniec sos.
Wyglada wyśmienicie i zapewne smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ten na kulinarnyblog.pl
Oj tak :) pozdrawiam
Usuńmmm jeszcze gorące, aż para leci ;) Na pewno pyszne danie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Było pyszne :) Pozdrawiam
Usuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
UsuńJa również uwielbiam taką kompozycję smakową :)
Usuń