wtorek, 12 marca 2013

Piramida z sosem pieczarkowym

Chrupiące placki ziemniaczane z piersią z kurczaka i delikatnym sosem pieczarkowym. Doskonała propozycja na obiad!




Składniki na placki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mąka 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko


Składniki na sos:
  • 250 gr pieczarek brązowych (mogą być zwykłe)
  • 1 cebulka
  • 1,5 łyżki masła
  • szklanka wody
  • pół szklanki śmietany słodkiej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Składniki na bitki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • mąka pszenna
  • olej

Zaczynamy od przygotowania placków, ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. 

Przechodzimy do sosu. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy grzyby razem z cebulą. Podsmażamy chwilę (5-10 minut). Następnie zalewamy wszystko wodą i doprawiamy. Gotujemy jakieś 20 minut. Pod koniec gotowania zalewamy wszystko śmietaną i dodajemy pół łyżkę bardzo schłodzonego masła, mieszamy i posypujemy natką pietruszki. 

Piersi z kurczaka rozbijamy i przyprawiamy. Następnie maczamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.

Na drugiej patelni smażymy placki w takiej samej wielkości jakie są bitki. Na talerzu kładziemy placek, polewamy sosem na to bitkę,  placek i na sam koniec sos. 

6 komentarzy:

  1. Wyglada wyśmienicie i zapewne smakuje jeszcze lepiej :)

    Zapraszam ten na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm jeszcze gorące, aż para leci ;) Na pewno pyszne danie ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń