środa, 6 marca 2013

Placki ziemniaczano-batatowe

Zawszę jak jem moje potrawy to mam tyle na ich temat do powiedzenia i opisania ich smaku. Ale kiedy już zasiadam przed laptopem, to myślę co by tu napisać! Chociaż w tym przypadku doskonale wiem co mam pisać i czego na przyszłość nie robić! A mianowicie ja moje placuszki upiekłam w piekarniku (żeby zmniejszyć ilość kalorii) ale zdecydowanie lepiej smakują one usmażone na rozgrzanym oleju i starte na jak najmniejszych oczkach tarki :) a jeżeli chodzi o smak to nic bym nie zmieniała jest idealny!




Składniki:

  • 1 słodki ziemniak-batat
  • 2 zwykłe ziemniaki
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności jakie wodniste będą ziemniaki)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
Batata i ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć  na dużych oczkach (lub tak jak pisałam wyżej). Masę posolić, doda zioła, wbić jajka i dodać mąkę. Wymieszać - jeśli masa jest za rzadka można dodać jeszcze odrobinę mąki. Piec placki w 200 stopniach przez około 30 minut lub usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. 

2 komentarze:

  1. Ale bataty to też ziemniaki.
    Więc placki są ziemniaczane!
    Smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja doskonale o tym wiem ;) tylko to nie są takie zwykłe placki ziemniaczane a po za tym taka nazwa bardziej zachęca
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do spróbowania.

      Usuń