wtorek, 5 marca 2013

Ciasto drożdżowe z Magic Stars i truskawkami

Pyszne ciasto z dodatkiem słodziutkich gwiazdek, truskawek i czekoladowej kruszonki. Chyba każdy skusił by się na kawałeczek, chociaż nie wiem czy było by to możliwe, bo ten drożdżowiec znika w prędkością światła. 

Bazowałam na tym przepisie




Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g  cukru 
  • 20 g suchych drożdży 
  • 2  jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 300 ml mleka
  • 200 g czekoladowych gwiazdek lub inne czekoladowe cukierki (nie za dużych)
  • ok. 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Składniki na kruszonkę:

  • 150 g masła,  bardzo miękkiego
  • 160 g  cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki  wyrobić  palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać mąki pszennej.


Do  miski przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże. Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie bardzo rzadkie. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego cukiereczki. Ciasto oprószyć mąką, przykryć  ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 60  minut.
Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez minimum 45 minut do "suchego" patyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz