Pyszne ciasto z dodatkiem słodziutkich gwiazdek, truskawek i czekoladowej kruszonki. Chyba każdy skusił by się na kawałeczek, chociaż nie wiem czy było by to możliwe, bo ten drożdżowiec znika w prędkością światła.
Bazowałam na tym przepisie
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 20 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 300 ml mleka
- 200 g czekoladowych gwiazdek lub inne czekoladowe cukierki (nie za dużych)
- ok. 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
- 150 g masła, bardzo miękkiego
- 160 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże. Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie bardzo rzadkie. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego cukiereczki. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 60 minut.
Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez minimum 45 minut do "suchego" patyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz