Jedna porcja już zjedzona, a następna się marynuję na jutro na specjalne życzenie mojego synka, a on naprawdę rzadko tak zajada się mięskiem. Z podanego przepisu wyszły naprawdę bardzo pyszne żeberka.
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie łączymy, żeberka kroimy na równe części i smarujemy powstałą marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin bodź na całą noc. Po czym wkładamy do woreczka do pieczenia lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez około 60 minut, pod koniec pieczenia można rozciąć worek i jeszcze lekko podpiec.
Mam pytanie ?
OdpowiedzUsuńjeśliw bede piekła w naczyniu czy przykrywam podczas pieczenia ?
190 z termoobiegiem czy nie ?
Pozdrawiam
Piekłam z termoobiegiem i koniecznie należy przykryć naczynie (nawet folia aluminiową) pod koniec pieczenia ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. A jak będziesz piekła w naczyniu radzę piec trochę dłużej żeberka (zawszę możesz sprawdzić czy są już dobre-w woreczku nie ma takiej opcji) Pozdrawiam i smacznego :)
Usuń