poniedziałek, 11 lutego 2013

Żeberka w miodowo-musztardowej skorópce

Jedna porcja już zjedzona, a następna się marynuję na jutro na specjalne życzenie mojego synka, a on naprawdę rzadko tak zajada się mięskiem. Z podanego przepisu wyszły naprawdę bardzo pyszne żeberka.



Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2  łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie łączymy, żeberka kroimy na równe części i smarujemy powstałą marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin bodź na całą noc. Po czym wkładamy do woreczka do pieczenia lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez około 60 minut, pod koniec pieczenia można rozciąć worek i jeszcze lekko podpiec.

2 komentarze:

  1. Mam pytanie ?
    jeśliw bede piekła w naczyniu czy przykrywam podczas pieczenia ?
    190 z termoobiegiem czy nie ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam z termoobiegiem i koniecznie należy przykryć naczynie (nawet folia aluminiową) pod koniec pieczenia ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. A jak będziesz piekła w naczyniu radzę piec trochę dłużej żeberka (zawszę możesz sprawdzić czy są już dobre-w woreczku nie ma takiej opcji) Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń