Coś dla wielbicieli leniwych pierogów wypchanych śliwkami, można też użyć truskawek. Z pyszną posypką z prażonych orzechów. Serdecznie zapraszam na degustację!
- 300 gr mąki
- 250 gr twarogu
- 100 gr masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- około 10 śliwek
- 100 gr bułki tartej
- 100 gr prażonych,mielonych orzechów
- cukier
- śmietana słodka
Twaróg utrzeć z masłem,solą i jajkiem. Następnie dodać mąkę i mleko. Zagnieść dobrze ciasto i odstawić na pół godzinki do lodówki. Śliwki obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbawić pestek.
Bułkę uprażyć na patelni, wymieszać z orzechami. Z ciasta formować nie za duże placki, na środku układać kawałek śliwki i formować kulki. Gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyjąć, polać śmietaną, posypać cukrem i posypką orzechową.
cudowne ;d
OdpowiedzUsuń