Nie ma to jak pyszne ziemniaczki z chrupiąca skórką, znakomicie nadają się do pieczonego kurczaka!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki miodu
- sól
- koperek
- masło
Ziemniaki (mniej więcej tej samej wielkości) obieramy, kroimy na pół, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem miodu i soli jakieś 15 minut. Następnie odlewamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem (papier najlepiej posmarować odrobina tłuszczu). Każdego ziemniaczka smarujemy lekko roztopionym masłem, przy pomocy pędzelka, posypujemy grubą ilością soli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości ziemniaków) gotowe posypujemy koperkiem.
Wspaniale wyglądają, tak dawno już nie jadłam ziemniaczków.. ;)
OdpowiedzUsuń