Idealne, nie mam więcej słów!!!
Składniki na marynatę:
- 500 ml jogurtu naturalnego (ewentualnie greckiego)
- 2 ząbki czosnku (potarte)
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- potarta skórka z 1 cytryny
- sok z 0.5 cytryny
Pozostałe składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- odrobina papryki słodkiej
- odrobina tymianku
Najpierw należy po nakłuwać nasze pałki wykałaczką, tak aby smaki marynaty "weszły" w głąb mięsa. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy i przelewamy do szczelnego woreczka. Do marynaty wkładamy mięso i zamykamy (ja użyłam woreczka strunowego). Tak przygotowane mięsko chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zamarynowane mięso odsączamy z marynaty i obsmażamy na oleju z obu stron tak po około 2 minuty a następnie przekładamy do naczynia do pieczenia, delikatnie posypujemy papryką i tymiankiem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny, a ostatnie 15 minut bez przykrycia i ze zwiększoną temperatura do 220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz