Doskonałe w każdym calu!! Dla wielbicieli jabłek i cynamonu, a uważam że na pewno tacy się tu pojawią!
Składniki na naleśniki:
- 2/3 szkl. mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 szkl. soku jabłkowego
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie smażymy bardzo cienkie naleśniki, mi wyszło 10 sztuk.
Składniki na nadzienie:
- 250 gr twarogu
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
- 2 starte jabłka
- ewentualnie garść rodzynek moczonych w gorącym mleku
Twaróg wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Dodatkowe składniki:
- 1-2 jabłka (potarte)
- odrobina cukru
- około 100 ml śmietany słodkiej
Na usmażone naleśniki wykładamy porcję farszu i rolujemy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia przykrywamy potartymi jabłkami, odrobina cukru i śmietaną (można dodatkowo posypać cynamonem). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10 minut.
omomom ale pyszne naleśniki <3
OdpowiedzUsuńO pyszności, naleśniki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym znam, ale żeby dodawać sok z jabłek do ciasta? Super sprawa!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają ;d
OdpowiedzUsuńO, nigdy nie dodawałam cynamonu do ciasta, ale to świetny pomysł :) To na pewno dodatkowo podkreśla smak farszu. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTe naleśniki mogę jeść nawet bez farszu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam