czwartek, 24 stycznia 2013

Tort Toffik

Po raz kolejny tort, no ale ten jest wyjątkowy bo mój...och jak ten czas leci zdecydowanie za szybko!!! Chyba przestane obchodzić urodziny, chociaż może jednak nie bo warto zjeść takie cudeńko!!!










Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 1 metra "rzucić"je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 wafelek orzechowy w polewie czekoladowej ( Princessa, Prince Polo itp.) 
  • 8 kostek czekolady z orzechami
  • ewentualnie odrobina cukru 
Śmietanę ubijamy na sztywną masę dzielimy ją na 2 równe części, do jednej dodajemy bardzo drobno pokrojoną czekoladę i wafla. A do drugiej możemy ewentualnie dodać odrobinę cukru (chociaż ja nie dodałam). 

Dodatkowe składniki:
  • alkohol do nasączenia biszkoptu
  • 1 puszka toffi
  • 150 gr orzechów prażonych (dowolnych) ja dałam nerkowce (mniam)
Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy nasączyć go alkoholem (pożądanie) i położyć pół kremu śmietankowego z waflami i czekoladą, położyć następny blat czekoladowy-nasączyć,  położyć pozostałą śmietanę, następnie kładziemy ostatni nasączony biszkopt. Naszą masę toffi wkładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy (dosłownie 20 sekund) tak aby miało lepszą konsystencje do rozsmarowania i dorzucamy pół poszatkowanych orzeszków. Na nasz tort wylewamy masę toffi i rozsmarowujemy ją na całym torcie na wierz wysypujemy resztę orzechów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz