poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tort

Co to był za tort, z każdym kęsem czuło się inny smak a to intensywnie czekoladowy, orzechowy,śmietankowy i nutkę alkoholu. Nie jest to tor ciężki, po pierwszym kawałku ma się ochotę na drugi. Trochę było przy nim pracy ale naprawdę godny polecenia, nie wiedziałam jak go nazwać?! Może macie jakieś propozycję?! 

Na biszkopty użyłam przepisy z tej strony. 






Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 1 metra "rzucić"je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Składnik na biszkopt orzechowy:

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, podprażonych, obranych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • duża szczypta soli
  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1/8 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Zmiksować orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru i sól do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone. Utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na gęstą, jasną masę.Dodać 1/8 szklanki wody (zimnej) i cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać mąkę z orzechami, wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier (1/4 szklanki), miksując. Ubite białka dodawać do masy z żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po upieczeniu można go trochę wyrównać ostrym nożem.

Składniki na krem orzechowo-czekoladowy:
  • 500 gr serka mascarpone
  • około 100 ml śmietanki kremówki
  • 400 gr kremu czekoladowego, np. Nutelli 
  • 100 gr orzechów laskowych bez skórki (posiekanych)
Wszystkie składnik na krem dokładnie mieszamy łyżką.

Składniki na krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 gr wafelków śmietankowych (pokrojonych drobno) ja użyłam Familijnych
Śmietanę dokładnie ubić dodać do tego wafle i wymieszać.

Dodatkowe składniki:
  • alkohol (ewentualnie można dać inny płyn jeżeli będą jadły tort dzieci) do nasączenia biszkoptów czekoladowych ja dałam Whisky
  • orzeszki, kakao, cukiereczki do ozdoby
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy nasączyć go alkoholem i położyć pół kremu śmietankowego wyrównać, położyć następny blat czekoladowy, nasączyć i położyć krem czekoladowo-orzechowy (zostawić część kremu na posmarowanie wierzchu), następnie kładziemy biszkopt orzechowy, krem śmietankowy i ponownie nasączony biszkopt czekoladowy. Tort posmarować pozostałym kremem czekoladowym i ozdobić orzeszkami. 

3 komentarze: