Taka mała wariacja z piersią z kurczaka i warzywami przyznam szczerze, że wyszła bardzo smaczna.
- 2 piersi z kurczaka
- bułka tarta
- jajko
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 cukinia
- 2 pomidory (obrane ze skórki)
- papryka czerwona
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- olej
- zioła prowansalskie
- papryka w proszku
Z piersi kurczaka przygotować tradycyjne bitki (rozbić,przyprawić,obtoczyć w jajku i bułce tartej) i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie pokroić wszystkie warzywa w kostkę, boczek w paski a czosnek zetrzeć na tarce. Na patelnie wrzucamy boczek i chwilę smażymy, dorzucamy do tego warzywa z czosnkiem smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku. Tak przygotowane "ragu" wykładamy na nasze bitki, następnie kładziemy na każdą pierś plasterki mozzarelli i delikatnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz