Oczywiście mowa o Nigelli i o jej cudownym cieście czekoladowym, które ja wzbogaciłam o śliwki w rumie, a o samym cieście mogę jeszcze dodać, że rozpływa się w ustach i jest megaaaaaa czekoladowe. Powiem tyle warto spróbować ja na pewno jeszcze nie raz spróbuję.
Składniki:
- 6 jajek
- 120 gr ciemnej czekolady roztopionej i ostudzonej
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 115 gr miękkiego masła
- 1 słoik Nutelli (400 gr)
- garść śliwek posiekanych na drobne kawałki (wędzonych,które moczyły się w rumie dłużej niż 12 godzin)
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka rumu
- 125 gr ciemnej czekolady
- pistacje do posypania ciasta
Polewa:
Czekoladę wrzucić do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem ze śmietanka przez ok 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje, a następnie odstawić na bok.
Ciasto polać polewą i posypać siekanymi orzechami w moim wypadku były to pistacje.
wow! nie pogardziłabym takim ciastem!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana :)!
Jest pyszne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam przepisy Nigelli! ;)
OdpowiedzUsuńto trzeba koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńSłodkości Nigelli są boskie :)
OdpowiedzUsuń