wtorek, 8 stycznia 2013

Smalec z wątróbką

Robiłam już go chyba z tysiąc razy i ani razu nie pomyślałam żeby zrobić zdjęcia i wstawić przepis a on przecież jest bardzo smaczny. Bardzo aromatyczny smalec na chlebek w sam raz dla osób, które nie muszą się odchudzać! 







Składniki:

  • 1/2 kg smalcu
  • 1 duża cebula lub 2 średnie pokrojoną w kostkę
  • 400 gr wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko
  •  sól
  • pieprz 
  • łyżeczka majeranku
Smalec roztapiamy na średnim ogniu dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę wątróbkę, smażymy jakieś 10 minut następnie dodajemy cebulę i smażymy aż do miękkości. Pod koniec dodajemy obrane i potarte na tarce jabłko. Smażymy jeszcze kilka minut (3-4) i przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki.

7 komentarzy:

  1. Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny taki www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec - mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki smalec jest super :) dziś własnie o smalcu myślałam razem z moja teściową :) a ze skórką pomarańczową czy cytrynową to nie próbowałam hmm..... sama nie wiem :)

      Usuń
  2. Pozwoliłam sobie udoskonalić Pani przepis na moje potrzeby i gotową wątróbkę zblendowałam żeby miała kremową konsystencję. Tak przygotowaną "papkę" zmieszałam ze smalcem gęsim, doprawiłam ziołami i czosnkiem. Taki zaprawiony smalec wygląda przepysznie i tak też smakuje! Dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam...dla mnie to tez super inspiracja co pani zrobiła :) napewno sprobuje ;) ostatnio czesto korzystam z tego przepisu, nastepnym razem zrobie wedlug Pani istrukcji :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mówimy czasem o smakach z dziecińska. Tak pamiętam, choć mam już 74 lata, że moja Mama robiła smalec z gęsi z wątróbką drobiową, cebulą, jabłkiem i goździkami. Nieziemski, wspaniały smak. Coś pysznego. Szczerze polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mówimy czasem o smakach z dziecińska. Pamiętam( a mam już 74 lata), że mama robiła na bazie smalcu z gęsi i wątróbki drobiowej, dodawała do tego jabłko, cebulę i przyprawiała solą, pieprzem i goździkami. Coś wspaniałego, pysznego i aromatycznego.

    OdpowiedzUsuń