czwartek, 25 października 2012

Rogaliki twarogowe z marmoladą

Pyszne rogaliki, które na pewno każdemu zasmakują. U mnie w domu za długo nie poleżały zaledwie kilka godzin, bardzo smaczne, kruche rogaliki polecam.

Przepis zmodyfikowany pochodzi z tej strony







Składniki:
  • kostka masła 
  • 250 gr twarogu tłustego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1,5 szkl. mąki
Składniki na polewę:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • odrobina śmietany słodkiej
Składniki na lukier dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy lukrowej

Pozostałe składniki :
  • dowolna marmolada
  • mąka do podsypania stolnicy
Do miski wsypać  mąkę, dodać masło, zagnieść na jednolite ciasto, następnie dodać ser i cukier waniliowy ponownie zagnieść. Ciasto podzielić, rozwałkować na koło, podzielić na części (jak pizze) i  na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni C przez 15-20 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz