wtorek, 30 października 2012

Sernik krakowski

Prawdziwy polski sernik ciężki, rozpływający się w ustach to jest właśnie taki sernik, który każdy sernikożerca lubi najbardziej. Najlepszy jest według mnie na 3 dzień (właśnie to sprawdziłam pałaszując ostatni kawałek). A i zapomniała bym dodać, że kruche ciasto jest niezwykle maślane, ja zawszę pomijałam robienie spodu do sernika ale tego nigdy nie pominę jest przepyszne.

Przepis (modyfikowany) pochodzi z tej strony.


Składniki na masę serową:
  • 800 gr twarogu tłustego
  • 4  jajka
  • 1  szkl. cukru pudru 
  • 1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
  • ewentualnie można dać rodzynki (garść)
Kruche ciasto:
  • 1 szklanki mąki 
  •  50 gr cukru
  • 100 gr masła
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli
Lukier:
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • śmietana słodka
Przepis na tortownice o średnicy 23 cm.

 Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
 Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego twarogu i ucierać  aż do wykorzystania całego twarogu. Wlać śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do naszej masy i delikatnie wmieszać.Ewentualnie dodać rodzynki. 
Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno naszej tortownicy. Po nakłuwać  widelcem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 10 - 15 minut do zrumienienia. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 165 stopni. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, wyrównać.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki  o szerokości 1 cm i ułożyć z nich na masie serowej kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  około 65 minut . Gdy ciasto będzie upieczone  wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. 
 Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości śmietany utrzeć gładki lukier i polać nim ciasto. Zostawić do wystygnięcia. 

5 komentarzy:

  1. Zgadzam się najlepszy sernik na swiecie

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robiłam podobny i bardzo smakował rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spód do krakowskiego jest obowiązkowy, inaczej to już nie krakowski :-)) Cieszę się, że przepis się przydał, a sernik smakował.

    OdpowiedzUsuń