Prawdziwy polski sernik ciężki, rozpływający się w ustach to jest właśnie taki sernik, który każdy sernikożerca lubi najbardziej. Najlepszy jest według mnie na 3 dzień (właśnie to sprawdziłam pałaszując ostatni kawałek). A i zapomniała bym dodać, że kruche ciasto jest niezwykle maślane, ja zawszę pomijałam robienie spodu do sernika ale tego nigdy nie pominę jest przepyszne.
Przepis (modyfikowany) pochodzi z tej strony.
Składniki na masę serową:
- 800 gr twarogu tłustego
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
- ewentualnie można dać rodzynki (garść)
Kruche ciasto:
- 1 szklanki mąki
- 50 gr cukru
- 100 gr masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2 łyżka soku z cytryny
- śmietana słodka
Przepis na tortownice o średnicy 23 cm.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Twaróg zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zmielonego twarogu i ucierać aż do wykorzystania całego twarogu. Wlać śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do naszej masy i delikatnie wmieszać.Ewentualnie dodać rodzynki.
Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta wylepić dno naszej tortownicy. Po nakłuwać widelcem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 10 - 15 minut do zrumienienia. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 165 stopni. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, wyrównać.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm i ułożyć z nich na masie serowej kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 65 minut . Gdy ciasto będzie upieczone wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika.
Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości śmietany utrzeć gładki lukier i polać nim ciasto. Zostawić do wystygnięcia.
Zgadzam się najlepszy sernik na swiecie
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam podobny i bardzo smakował rodzinie :)
OdpowiedzUsuńSpód do krakowskiego jest obowiązkowy, inaczej to już nie krakowski :-)) Cieszę się, że przepis się przydał, a sernik smakował.
OdpowiedzUsuńMój ulubiony!
OdpowiedzUsuńTen spód jest znakomity :)
OdpowiedzUsuń