Coś dla miłośników fast foodów, nie jadam takich z barów boję się ryzykować ;) a tu wiem dokładnie co w "trawie piszczy"!
Sposób na pieczenie mięsa znalazłam na YouTube.Składniki na kebab:
- 350 gr mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki w proszku (słodka bądź ostra-wasz wybór)
- 1/2 łyżeczki KMINU
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- skórka z 1 cytryny
- pieprz
- sól
- bułka tarta
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą dokładnie wyrobić mięso. Odstawić na jakieś 30 minut. Następnie uformować kebab, zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odwijamy z folii i nabijamy na dwa patyki najlepiej metalowe kładziemy nad miseczką i wkładamy do piekarnika na tryb grillowania na największą moc. W czasie grillowania obracamy mięsko. Czas grillowania to około 15 minut. Po tym czasie ścinamy porcje mięsa i znowu wkładamy do grilla żeby się zrumienił. Można to zrobić w łatwiejszy sposób kiedy mięso się upiecze w folii ścinamy je (całe) na bardzo cienkie plasterki i wkładamy do grilla.
Składniki na sos:
- jedno mango
- sok z połowy limonki
- skórka z połowy limonki
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ewentualnie szczypta pieprzu cayenne
Mango obrać, usunąć pestkę dodać pozostałe składni i zmiksować je w blenderze.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 czerwonej kapusty
- kolendra świeża
- pomidor
- 1/2 cebuli czerwonej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Kapustę zetrzeć na tarce, dodać posiekana cebulę, kolendrę, pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć dodać dodać oliwę i przyprawić.
Dodatkowo : chlebki pita
Chlebek pita podpiec w piekarniku, naciąć posmarować wewnątrz sosem i wypełnić mięsem i sałatką, polać jeszcze sosem. Smacznego
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń