Mój pierwszy kęs tego ciasta i myśli "Boże to ciasto jest zaj...." chociaż z reguły nie przeklinam. A na drugi dzień jest jeszcze lepsze w smaku. Jest dużo przepisów na to ciasto ale mój autorski jest znakomity :)
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
- 2 łyżki miodu
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia,samo dno. Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.
Składniki na krem:
- pół szklanki mleka
- około 1 szklanki mleka w proszku (pełnego) *
- około 3 łyżek miodu
- 150 g masła
Mleko (w płynie) , masło i miód zagotować (tak aby masło się roztopiło i składniki się połączyły). Ostudzić. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
* Ja dawałam mleko w proszku na "oko" chciałam uzyskać masę, która nie będzie za sztywna moja miała konsystencję gęstego jogurtu(widać na 3 zdj.) , ale miej więcej było to w około szklanki może ciut więcej.
Przełożyć ciasto kremem.
Składniki na polewę:
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- około 5 łyżek śmietany kremowej
Masło, cukier, kakao włożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę dokładnie wymieszać. Polać gotowe ciasto i włożyć je do lodówki na kilka godzin.
Fajne może być to ciacho, koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Szkoda, że nigdy nie wychodzi mi biszkopt...
OdpowiedzUsuń"Oryginalnego batonika" wyglądam a Twoja recenzja zdecydowanie przekonała mnie do wypróbowania tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wypruwałam w sobotę i powiem krótko - rewelacja :P... Goście opróżnili całą blachę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam
UsuńNa jaki wymiar blachy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńJa używam tortownicy o średnicy 23 cm :) pozdrawiam
UsuńCzy do biszkopta nie dodajemy proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie :)
Usuń