Pyszne i delikatne klopsiki w aksamitnym sosie, mój synek uwielbia to danie ale nie tylko on.
Składniki:
- 250 gr mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- 1/2 małej cebulki pokrojonej w drobna kostkę
- pół szklanki śmietany
- słodka papryka w proszku do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta
Składniki na sos:
- 2 szklanki rosołu
- koperek
- pół szklanki śmietany słodkiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- łyżka cytryny
- ewentualnie mąka do zagęszczenia
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe klopsiki. Na głębokiej patelnie gotujemy nasz rosół następnie wrzucamy klopsiki i gotujemy je około 30 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę doprawiamy do smaku, wlewamy sok z cytryny dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i ewentualnie zagęszczamy mąką z odrobina wody. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz