Jak dla mnie najlepsze jakie jadłam, zrobiłam 2 kremy tak dla urozmaicenia! Wyszło wspaniale! Bardzoooooo polecammmmmmmmm..........nie dawałam za dużo kremu bo nie lubię jak wycieka:) przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z tej strony .
Składnik na ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasta, zmiksować z jajkami. Następnie umieścić w worku cukerniczym.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać porcje ciasta (okrągłe bądź w kształcie patyczków)
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Składniki na kremy:
- 300 ml kremówki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej domowej roboty
- 150 gr truskawek
- 1 łyżka cukru
- ewentualnie 1 śmietanfix
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera dodajemy cukier waniliowy i śmietanfix, miksujemy. Truskawki myjemy i z 3/4 robimy mus a pozostałe truskawki kroimy w kostkę (miksujemy blenderem dodajemy do tego cukier do smaku). Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy mus i truskawki dokładnie mieszamy. Takimi kremami nadziewamy nasze ptysie
Ja polałam je polewą czekoladową przepis znajdziecie tu
jak ja dawno ptysia nie mialam w ustach!:D mniam!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie wcinam jednego mniammm ;)
OdpowiedzUsuńPiękne ptysie,kiedyś takie zrobię,a u mnie dzisiaj koperty francuskie z jabłkami prażonymi z lidla,pyszne i proste.
OdpowiedzUsuń