niedziela, 23 września 2012

Pyszne ptysie

Jak dla mnie najlepsze jakie jadłam, zrobiłam 2 kremy tak dla urozmaicenia! Wyszło wspaniale! Bardzoooooo polecammmmmmmmm..........nie dawałam za dużo kremu bo nie lubię jak wycieka:) przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z tej strony .









Składnik na ciasto ptysiowe:
  • 1 szklanka wody 
  • 125 g masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasta, zmiksować z jajkami. Następnie umieścić w worku cukerniczym.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać  porcje ciasta (okrągłe bądź w kształcie patyczków)
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Składniki na kremy:
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej domowej roboty
  • 150 gr truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • ewentualnie 1 śmietanfix 
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera dodajemy cukier waniliowy i śmietanfix, miksujemy. Truskawki myjemy i z 3/4 robimy mus a pozostałe truskawki kroimy w kostkę (miksujemy blenderem dodajemy do tego cukier do smaku). Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy mus i truskawki dokładnie mieszamy. Takimi kremami nadziewamy nasze ptysie

Ja polałam je polewą czekoladową przepis znajdziecie tu 


3 komentarze:

  1. jak ja dawno ptysia nie mialam w ustach!:D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie wcinam jednego mniammm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ptysie,kiedyś takie zrobię,a u mnie dzisiaj koperty francuskie z jabłkami prażonymi z lidla,pyszne i proste.

    OdpowiedzUsuń