poniedziałek, 24 września 2012

Omlet mistrza

Omlety ach te omlety ostatnio mam na ich punkcie hopla, tylko nie zdążę nigdy zrobić zdjęć bo tak szybko znikają z talerza. 






Składniki:
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany słodkiej
  • 1 plaster sera
  • 5 plastrów cukinii

Na rozgrzanej patelni podsmażyć 5 nie za grubych plastrów cukinii lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy jajka. Całe jaja dobrze rozbić widelcem, dodając śmietanę, sól i pieprz.  Wlać masę jajeczną. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważać je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Następnie odwracamy nasz omlet na druga stronę i smażymy do ścięcia jajek(30 sekund). Kładziemy na jedną połowę plaster sera i przykrywamy drugą połową omletu. Przykrywamy patelnie przykrywką i smażymy na minimalnym ogniu około 30 sekund.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz