środa, 26 września 2012

Szaszłyki i bataty

Nie ma jak smaczny domowy szaszłyk, a do tego bataty smażone na głębokim oleju z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem mnaim...podane z sosem czosnkowym. A mięso wyszło wspaniałe w jogurtowej marynacie soczyste i smaczne.




Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 150 gr boczku wędzonego
  • 2 bataty
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • jogurt grecki duży
  • sól
  • pieprz
Piersi kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę do 3/4 jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz i sok z całej cytryny. Dorzucamy do tego mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. Kroimy warzywa miej więcej takiego rozmiaru jak mięso, tak samo postępujemy z boczkiem. Następnie nadziewamy na długie patyczki mięso, boczek i warzywa robimy wszystko na przemian. Z pozostałego jogurtu robimy sos: jogurt + przeciśniety przez praskę czosnek + sól + pieprz. Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę i postępujemy dokładnie tak jak w tym przepisie !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz