Nie ma jak smaczny domowy szaszłyk, a do tego bataty smażone na głębokim oleju z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem mnaim...podane z sosem czosnkowym. A mięso wyszło wspaniałe w jogurtowej marynacie soczyste i smaczne.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 średniej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 150 gr boczku wędzonego
- 2 bataty
- 5 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- jogurt grecki duży
- sól
- pieprz
Piersi kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę do 3/4 jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz i sok z całej cytryny. Dorzucamy do tego mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. Kroimy warzywa miej więcej takiego rozmiaru jak mięso, tak samo postępujemy z boczkiem. Następnie nadziewamy na długie patyczki mięso, boczek i warzywa robimy wszystko na przemian. Z pozostałego jogurtu robimy sos: jogurt + przeciśniety przez praskę czosnek + sól + pieprz. Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę i postępujemy dokładnie tak jak w tym przepisie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz