Take chlebki mama smażyła mi w dzieciństwie no bo nie ma jak pożądane śniadanie. Jak by "ktoś" kazał mi zrobić danie z jajka to właśnie to bym zrobiła ;) na pewno by zasmakowało :) Takie proste a jakie smaczne.
Składniki:
- 2 kawałki chleba tostowego
- 1 plasterek sera
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- masło
Na chlebie wycinamy po 1 kółku małą szklaneczką. Następnie delikatnie podsmażamy nasze pieczywo na patelni z odrobiną masła. Do każdej dziurki wbijamy jajko, przyprawiamy, chwileczkę smażymy tak żeby się jajko ścięło, obracamy na drugą stronę i chwileczkę smażymy po czym kładziemy na jeden kawałek kładziemy ser i na kto kładziemy drugą kromkę. Przykrywamy patelnie pokrywka i na minimalnym ogniu smażymy tak żeby się delikatnie ser rozpuścił. Smacznego
Mniam :) Wieki nie jadłam podobnych tostów. To płynne żółtko jakoś robi mi apetyt ;)
OdpowiedzUsuńdobre jaja! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
jak to zrobić, żeby jajko było takie 'na miękko' jak na obrazku, a jednocześnie przy odwracaniu się nie rozwaliło....? :/ mission impossible?
OdpowiedzUsuńZ jednej strony ono się delikatnie obsmaży więc nie powinno się rozwalać! Nigdy mi sie takie coś nie przytrafiło! Smaż na mniejszym ogniu a następnie delikatnie przewróć i najlepiej używaj patelni teflonowej :) na pewno się uda! Pozdrawiam
Usuń