niedziela, 26 sierpnia 2012

Złota rybka z sosem koperkowym

Tak naprawdę nie przepadam za rybami, ale tą uwielbiam oczywiści koniecznie z tym sosem bo inaczej nie była by już to ta sama ryba! 






Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety rybne bez ości (ja użyłam filety z okoni)
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
Składniki na sos:
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżek zimnego masła, posiekanego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pół łyżeczki cukru
Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Maczamy w jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety. Ryba powinna być usmażona na zloty kolor.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dolewamy bulion, śmietankę, koperek, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. 
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko w blenderze, (wcześniej wyjęłam listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i cukier. Polewamy rybę i gotowe! 

1 komentarz: