Tak naprawdę nie przepadam za rybami, ale tą uwielbiam oczywiści koniecznie z tym sosem bo inaczej nie była by już to ta sama ryba!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety rybne bez ości (ja użyłam filety z okoni)
- bułka tarta do panierowania
- jajko
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
Składniki na sos:
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżek zimnego masła, posiekanego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pół łyżeczki cukru
Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Maczamy w jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety. Ryba powinna być usmażona na zloty kolor.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dolewamy bulion, śmietankę, koperek, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko w blenderze, (wcześniej wyjęłam listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i cukier. Polewamy rybę i gotowe!
ryba i koperek to dobrana para!:)
OdpowiedzUsuń