Ach jaki wspaniały jest ten sernik, z delikatną nutką pomarańczy bardzo przypomina tradycyjne polskie serniki, koniecznie musicie spróbować. Przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
- 750 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wierzch:
- 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
- 150 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%
W misce wymieszać (mikserem) twaróg, mascarpone i mąkę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach. Wbijać kolejno jajka miksując wolno.Na koniec zmiksować ze śmietanką, cukrem waniliowym, ekstraktem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze skórką pomarańczową. Wylac masę na okrągłą tortownicę( ja uzyłam tortownice o średnicy 24 cm ale zdecydowanie była za mała, radzę użyć ciut wiekszwej) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.Wierzch: dżem pomarańczowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować blenderem na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach. Dokładnie i stopniowo studzić, sernik całkowicie wystudzony wstawiamy do lodówki na noc.
Musi być naprawdę pyszny. :) Pomarańczowa nuta zdecydowanie do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńDo mnie przemawia wierzch, z resztą wszytsko przemawia :) :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na : http://szybkie-gotowanie.blog.pl