Idealny sernik dla miłośników masła orzechowego, lekko słonawy ma naprawdę wyjątkowy smak! A polewa czekoladowa jest idealna! Przepis pochodzi z "moich wypieków"
Składniki na spód:
- 200 g ciastek digestive
- 3 Snickersy
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 200 g drobnego cukru
- 125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
- 250 g gładkiego masła orzechowego
Wszystkie składniki umieścić w mikserze badź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciastek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
Składniki na polewę:
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g cukru
Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
Wyjać upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz