sobota, 11 sierpnia 2012

Chleb wiejski z ziemniakami

Niesamowicie smaczny chlebek z chrupiącą skórką. Następnym razem upiekę go z mąki pszennej zobaczymy jak wyjdzie! Ziemniaki nie są wyczuwalne w chlebku. Przepis znalazłam na tej stonie





      Składniki:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g purée ziemniaczanego (ok. 4 małe ziemniaki)
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
Przygotowanie:

W dużej misce łączymy mąkę z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże.
W mące robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto będzie lśniące i lepiące.
Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy  jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz