To była moja druga przygoda z tą babką tym razem udana, przepis na tą babkę znalazłam na stronie "moich wypieków" w oryginalnym przepisie jest mniej proszku do pieczenia za to jest użyta soda oczyszczona ja jakoś za sodą nie przepadam więc postanowiłam trochę zmodyfikować przepis! Ale najważniejszy jest tu smak babki a jest wspaniały a i jeszcze jedno ja robiłam ją z połowy składników.
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml mleka
- 50 g czekolady (70% kakao)
- 50g czekolady z orzechami
- 15 g cukru
- 15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz