Znam ten przepis od zawsze nawet nie wiem od kogo (tak długo), smakują o wiele lepiej niż zwykłe placki ziemniaczane! Gorąco polecam
Składniki na około 12 placuszków:
- 2 duże marchewki
- 1 duży ziemniak
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
Marchewki, ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie dodać jajko, mąki, potarty ząbek czosnku, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i od razu smażyć, formując nie grube placuszki na rozgrzanym oleju.
*Jeżeli będzie potrzeba odcisnąć soki z ziemniaków
*Placuszki "piją" dużo tłuszczu, po usmażeniu radze kłaść je na papierowy ręcznik
*Żeby sprawdzić czy wsypałam dość soli smażę najpierw mały placuszek i go smakuję
*Najlepiej smakują z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną
O, z marchewką to jeszcze nigdy nie jadłam :)) Czas spróbować!
OdpowiedzUsuńo marchewkę to ja lubię
OdpowiedzUsuń