środa, 15 sierpnia 2012

Danie z woka

Danie niezwykłe, dobrze skomponowane przyprawy dają klimat kuchni chińskiej. Nam bardzo smakowało.
Wymieszałam tu dwa przepisy kurczaka Kung Pao i Stir Fry. Wyszło idealnie




 Składniki na marynatę:


  • 1 białko jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka pieprzu 
  • 1  łyżka oleju sezamowego



Potrawa:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 150 gr ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
  • mąka kukurydzana do panierowania kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sos sojowy (zależy ile kto lubi ja dałam jakieś 5-6 łyżek)
  • około 2 łyżek oleju sezamowy
  • 1 średnia marchewka pokrojona w cieńutke paseczki
  • 1 mała cukinia pokrojona w cieńutke paseczki
  • 4-5 szczypiorku wraz z cebulką (drobno pokrojone)
  • pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w niedużą kostkę.  Przepuścić czosnek przez praskę,  dodać pieprz, imbir,  sos  sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
 Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Do woka wrzucić warzywa (marchewka i cukinia) podsmażyć na odrobinie oleju, aż lekko zmiękną następnie dodać szczypiorek i cebulki. Dodać czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy chwilę poddusić jeszcze na niewielkim ogniu. Wrzucić makaron dokładnie połączyć z sosem na to wrzucić usmażonego kurczaka i znowu zamieszać. Chwileczkę przytrzymać na ogniu i gotowe!
*Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej sosu sojowego




1 komentarz: