Danie niezwykłe, dobrze skomponowane przyprawy dają klimat kuchni chińskiej. Nam bardzo smakowało.
Wymieszałam tu dwa przepisy kurczaka Kung Pao i Stir Fry. Wyszło idealnie
Składniki na marynatę:
- 1 białko jaja
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Potrawa:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 150 gr ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego
- mąka kukurydzana do panierowania kurczaka
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sos sojowy (zależy ile kto lubi ja dałam jakieś 5-6 łyżek)
- około 2 łyżek oleju sezamowy
- 1 średnia marchewka pokrojona w cieńutke paseczki
- 1 mała cukinia pokrojona w cieńutke paseczki
- 4-5 szczypiorku wraz z cebulką (drobno pokrojone)
- pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Przepuścić czosnek przez praskę, dodać pieprz, imbir, sos sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, od razu smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Do woka wrzucić warzywa (marchewka i cukinia) podsmażyć na odrobinie oleju, aż lekko zmiękną następnie dodać szczypiorek i cebulki. Dodać czosnek, imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy chwilę poddusić jeszcze na niewielkim ogniu. Wrzucić makaron dokładnie połączyć z sosem na to wrzucić usmażonego kurczaka i znowu zamieszać. Chwileczkę przytrzymać na ogniu i gotowe!
*Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej sosu sojowego
Ciekawie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń