Mam w domu dwóch miłośników pasztetów, no i oczywiście musiałam zrobić jeden samodzielnie, wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki z kurczaka
- 1 duża marchewka potarta na bardzo drobnych oczkach
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- łyżka masła
- 100 g boczku wędzonego
Wątróbkę oczyścić pokroić w kostkę.Wrzucić do miseczki dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko blenderem. Powstałą masę wyłożyć do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1 godziny pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zrumienić pasztet. Smacznego
PS Jeżeli masa będzie za rzadka radzę dodać trochę bułki tartej
PS Jeżeli masa będzie za rzadka radzę dodać trochę bułki tartej
Zrobiłam ten pasztet, tylko najpierw podsmażyłam na oleju wątróbkę, cebulę i boczek. Wyszło znakomicie! Dziękuję za przepis, dziś kolejny raz będę go robiła:)
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakował, dobry pomysł z podsmażeniem (wypróbuję) pozdrawiam
Usuń