sobota, 11 sierpnia 2012

Chleb włoski


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek z chrupiąca skórką bardzo smaczny i warty powtórki-zdecydowanie!!!!



Składniki:


  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 saszetka drożdży suszonych 
  • mąka  ok. 0,5 kg



Wszystkie składniki oprócz mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło. Powinno dać się uformować w miękką, spłaszczoną kulę, dlatego ilość mąki jest na oko.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia(niekoniecznie) możemy od razu kłaść nasz bochenek na blaszkę. Pieczemy na nagrzanym piekarniku w  220 ˚C przez około 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz