niedziela, 7 grudnia 2014

Lebkuchen

Mięciutkie, z nutą cytrusową najlepsze pierniczki na świecie :)




Składniki:
  • 85 gr zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika  
  • 1,5  łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 gr masła
  • skórka z 2 pomarańczy i 1 cytryny
  • 250 gr mąki pszennej

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.  Następnie do garnka wlewamy miód i dodajemy masło, podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do suchych składników dodajemy nasz miód z masłem oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas aż masa zrobi się gęsta. Po tym czasie z naszego ciasta robimy kulki wielkości kasztanka :) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy zachować odpowiednie odstępy. Kulki delikatnie spłaszczamy palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy nasze pierniczki i wkładamy do słoika, pierniczki bardzo szybko miękinom więc wyciągamy je jakieś 2 dni przed świętami i lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową. 

2 komentarze: