Mięciutkie, z nutą cytrusową najlepsze pierniczki na świecie :)
- 85 gr zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml płynnego miodu
- 85 gr masła
- skórka z 2 pomarańczy i 1 cytryny
- 250 gr mąki pszennej
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie do garnka wlewamy miód i dodajemy masło, podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do suchych składników dodajemy nasz miód z masłem oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas aż masa zrobi się gęsta. Po tym czasie z naszego ciasta robimy kulki wielkości kasztanka :) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy zachować odpowiednie odstępy. Kulki delikatnie spłaszczamy palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy nasze pierniczki i wkładamy do słoika, pierniczki bardzo szybko miękinom więc wyciągamy je jakieś 2 dni przed świętami i lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.
Achhhh wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńZnikneły błyskawicznie :) pozdrawiam
Usuń