sobota, 31 sierpnia 2013

Tajska zupa curry z kurczakiem

Mój mąż ją krótko opisał zaje... zupa na kaca (choć kaca nie miał) ale dodał jeszcze, że bardzo mu smakuję, mi również smakowała. Niekiedy warto zjeść coś zupełnie niecodziennego a po za tym, ta zupa ma jeszcze jedną wspaniałą zaletę jest ekspresowa w przygotowaniu. 



Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 200 gr oczyszczonej zielonej fasoli 
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-4 łyżek czerwonej pasty curry (w zależności jaki poziom ostrości kto lubi - radzę ostrożnie)
  • około 500 ml mleka kokosowego
  • sól
  • garść poszatkowanej kolędry (można użyć suszoną - 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody, następnie dodajemy pokrojoną w większe kawałki fasolę i gotujemy dalej przez 3 minuty. Po tym czasie warzywa odlewamy zostawiając szklankę wody. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażamy na łyżce oleju poszatkowany czosnek i pastę curry, po około 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe, cukier, sól do smaku i wodę z ziemniaków. Gotujemy dalej przez 5 minut po czym dodajemy kurczaka i nasze warzywa. Gotujemy do czasu aż mięso i warzywa będą dobre od 8-15 minut. Posypujemy kolędrą. Opcjonalnie możemy podać zupę z ryżem ugotowanym na sypko, dla złagodzenia ostrości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz