Mój mąż ją krótko opisał zaje... zupa na kaca (choć kaca nie miał) ale dodał jeszcze, że bardzo mu smakuję, mi również smakowała. Niekiedy warto zjeść coś zupełnie niecodziennego a po za tym, ta zupa ma jeszcze jedną wspaniałą zaletę jest ekspresowa w przygotowaniu.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 200 gr oczyszczonej zielonej fasoli
- olej
- 1 ząbek czosnku
- 2-4 łyżek czerwonej pasty curry (w zależności jaki poziom ostrości kto lubi - radzę ostrożnie)
- około 500 ml mleka kokosowego
- sól
- garść poszatkowanej kolędry (można użyć suszoną - 1 łyżka)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody, następnie dodajemy pokrojoną w większe kawałki fasolę i gotujemy dalej przez 3 minuty. Po tym czasie warzywa odlewamy zostawiając szklankę wody. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażamy na łyżce oleju poszatkowany czosnek i pastę curry, po około 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe, cukier, sól do smaku i wodę z ziemniaków. Gotujemy dalej przez 5 minut po czym dodajemy kurczaka i nasze warzywa. Gotujemy do czasu aż mięso i warzywa będą dobre od 8-15 minut. Posypujemy kolędrą. Opcjonalnie możemy podać zupę z ryżem ugotowanym na sypko, dla złagodzenia ostrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz