Taki upał za oknem, że aż się nie chce pisać żadnych postów, trzeba korzystać z pogody póki jest :)
No ale tym przepisem musiałam się z Wami szybko podzielić bo naprawdę warto przygotować takie pyszne żeberka.
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka papryki w proszku (ostrej lub łagodnej do wyboru)
- sól (nie za dużo)
- pieprz
- majeranek
- 5 łyżek coli
Pozostałe składniki :
- około 1.5 kg żeberek wieprzowych
- sól
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Żeberka pokroić w pojedyncze kostki, które dokładnie solimy, następnie smarujemy z każdej strony naszą marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie wkładamy nasze mięsko razem z cebulą i poszatkowanym czosnkiem do woreczka do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz