Truskawki, truskawki wszędzie te truskawki no i dobrze he he ja je uwielbiam i z największą chęcią rozpoczynam sezon truskawkowy pierogami....mniammmm musicie spróbować! Ja je oblałam musem truskawkowym i odrobiną śmietany.
Składnik na ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- ciepła woda (tyle ile mąka "wypije")
- szczypta soli
Składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Składniki na farsz:
- kostka twarogu
- cukier do smaku
- odrobina śmietany słodkiej (1-2 łyżki)
- 150 gr truskawek drobno pokrojonych
Twaróg wymieszać z cukrem i śmietaną. Truskawki posypać odrobiną cukru.
Składniki na mus:
- 150 gr truskawek
- 2 łyżki cukru
Truskawki zmiksować z dodatkiem cukru na mus.
Ciasto wałkujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy pierogi na których układamy farsz serowy i truskawki (nie za dużo farszu-bo się rozwalą) zlepiamy dokładnie brzegi. Ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli około 5 minut.
Polać gotowym musem i śmietaną słodką.
Nie lubię pierogów na słodko, ale te wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńI dokładnie take są :) pozdrawiam
UsuńMmmm, pycha :) Pierogi, w odróżnieniu od makaronów, są świetne zarówno na słodko jak i wytrawne :) Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com