wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z twarogiem i truskawkami oblane musem truskawkowym

Truskawki, truskawki wszędzie te truskawki no i dobrze he he ja je uwielbiam i z największą chęcią rozpoczynam sezon truskawkowy pierogami....mniammmm musicie spróbować! Ja je oblałam musem truskawkowym i odrobiną śmietany. 




Składnik na ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
  • ciepła woda (tyle ile mąka "wypije")
  • szczypta soli
Składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Składniki na farsz:
  • kostka twarogu
  • cukier do smaku
  • odrobina śmietany słodkiej (1-2 łyżki)
  • 150 gr truskawek drobno pokrojonych
Twaróg wymieszać z cukrem i śmietaną. Truskawki posypać odrobiną cukru.

Składniki na mus:
  • 150 gr truskawek 
  • 2 łyżki cukru
Truskawki zmiksować z dodatkiem cukru na mus.

Ciasto wałkujemy na dość cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy pierogi na których układamy farsz serowy i truskawki (nie za dużo farszu-bo się rozwalą) zlepiamy dokładnie brzegi. Ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli około 5 minut.
Polać gotowym musem i śmietaną słodką. 

3 komentarze:

  1. Nie lubię pierogów na słodko, ale te wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, pycha :) Pierogi, w odróżnieniu od makaronów, są świetne zarówno na słodko jak i wytrawne :) Uwielbiam je!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń