wtorek, 25 grudnia 2012

Królewska polędwica

Niezwykle aromatyczna i pełna smaku polędwica, polecam każdemu doskonała na ciepło jak i na kanapki jako wędlinka. Smacznego i jeszcze raz życzę wesołych Świąt






Składniki:
  • około 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 300 gr pieczarek brunatnych (ewentualnie zwykłych)
  • 1 cebulka
  • 100 gr szynki Prosciutto (lub Parmeńskiej, Szwardzwaldzkiej)
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju
  • łyżka masła
Polędwice oczyścić i natrzeć solą oraz pieprzem, włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie  nasze mięso podsmażamy na bardzo dużym ogniu z każdej strony. Następnie (gorące) smarujemy z każdej strony musztarda i odstawiamy na kilka minut w tym czasie przygotowujemy pieczarki. Grzyby myjemy i trzemy na tarce dodajemy do tego bardzo drobno pokrojoną cebulę. Dusimy na maśle, tak żeby cała woda z grzybów odparowała, doprawiamy solą i pieprzem.Potrzebujemy kawałek foli spożywczej i na niej teraz musimy rozłożyć naszą szynkę (tak aby plastry nachodziły na siebie) kładziemy warstwę pieczarek i rozsmarujemy na szynce a na środku położyć trzeba  polędwice i zwijamy bardzo ciasno, taką paczuszkę wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mięso odwijamy z foli i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu mięso musi "odpocząć" jakieś 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz