poniedziałek, 5 listopada 2012

Boska szarlotka

Jaki zapach się unosi po domu jak się pieczę to ciasto, niesamowite, z lekką nutą cynamonu, kruche a zarazem delikatne jednym słowem mniam....

Przepis znalazłam tu




Ja piekłam moją szarlotkę z połowy składników podanych poniżej, na tortownicy o średnicy 23 cm (Przepraszam ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości)

Składniki na ciasto kruche:

  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1,5 kostki masła (kostka 200 gr)
  • 6 żółtek 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  •  10  jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki

Składniki na piankę:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń najlepiej śmietankowy bez cukru

Pozostałe składniki:

  • około 2 łyżek bułki tartej
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
  • masło do wysmarowania blachy
Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać . Dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce około godziny. 
Pokrojone jabłka umieścić w garnuszku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko zamieszać (uważając żeby nie zrobić papki z jabłek). Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa musi być gęsta.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm)posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce większą część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodać cukier, na końcu dodać budyń wymieszać.
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. 
Piec około 55 minut, aż powierzchnia  się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z jabłkami...każde

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że szarlotka wyszła no i oczywiście życzę smacznego :) a co do pogody to szkoda słów brrrryyyyyy........

    OdpowiedzUsuń
  3. Rodzince smakowała bardzo, smak jak u babci na wsi, taka swojska, pyszna i mega jabłkowa szarlotka. Podałam ją zaraz po wyjeciu z piekarnika, jeszcze cieplutką i na to rzuciłam gałkę malinowego sorbetu z grycana (maliny i jałbko, najlepsza kombinajca!! )

    pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim sorbetem to musiało smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń