środa, 17 października 2012

Omlet z groszkiem otulony Cheddarem

Mój ulubiony, puszysty, delikatny a do tego groszek i znakomity ser....
A i dodaję zdjęcie śniadania, które mój mąż mi zrobił do łóżka ;) 






Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 plaster sera Cheddar 
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany słodkiej
  • 1 łyżka masła
Jajka rozbijamy w miseczce i dokładnie mieszamy z przyprawami i śmietaną. Na rozgrzaną patelnie dajemy masło czekamy aż się roztopi i wlewamy naszą masę jajeczną. Smażymy aż brzegi omletu się zetną, wówczas podważać je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Następnie odwracamy nasz omlet na druga stronę i smażymy do ścięcia jajek. Kładziemy na jedną połowę plaster sera i nasz groszek przykrywamy drugą połową omletu. Przykrywamy patelnie przykrywką i smażymy na minimalnym ogniu do roztopienia sera.

2 komentarze: