Kurczak, którego warto zrobić! Ja na pewno będę go robiła bardzo często, soczysty, delikatny o intensywnym smaku papryk, tymianku....hmmm nie da się opisać tego smaku, naprawdę polecam!
Składniki:
- 1 kurczak około 1,5 kg
- 3 papryki (czerwona, pomarańczowa,zielona) mniej więcej tego samego rozmiaru
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- słodka papryka
- majeranek
- 1 "garść" mięsa mielonego
- 1 jajko małe
- masło
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka natki pietruszki
Kurczaka oczyścić i dokładnie umyć. Następnie przygotować marynatę jogurtową: jogurt+sok z cytryny+czosnek przeciśnięty przez praskę+sól+pieprz+tymianek wszystko dokładnie wymieszać i wysmarować kurczaka ( w środku też delikatnie), posypać kurczaka dodatkowo papryką słodką, majerankiem, pod skórę kurczaka włożyć paski papryki pomarańczowej i odstawić na kilka godzin (u mnie cała noc). Dwie pozostałe papryki najlepiej będzie jak obierzemy ze skórki (sprawdzony sposób: do piekarnika na 15 minut i gorące do foliowego woreczka aż do wystygnięcia wtedy skórka z naszych papryk zejdzie szybko). Przygotowujemy mięso mielone: mięso wymieszać z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą,pieprzem, pietruszką i jajkiem. Dokładnie wyrobić. Nasze obrane papryki nakładamy jedną na drugą (zielona w środku) a do tych papryk wkładamy naszą kulkę mięsa. Naszego "kwiatka" paprykowego wpychamy do kurczaka możemy spiąć go delikatnie wykałaczkami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 40 minut. W tym czasie można położyć na kurczaka kilka łyżeczek masła. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i w miarę szczelnie przykrywamy(ja to zrobiłam folia aluminiową) Piec go dalej około 1,5 godziny. Będzie gotowy jak po nakłuciu widelcem wypływać będzie z niego klarowny sok.
Wygląda smakowicie:) Ciekawy pomysł z tą papryką.
OdpowiedzUsuń