niedziela, 7 października 2012

Grecka musaka o wyjątkowej kompozycji smakowej

Robiłam już wiele razy musakę ale nigdy z takim połączeniem przypraw, naprawdę warto spróbować. Nie bójcie się zaryzykować!!! 

Przepis od Mirci z Wielkiego Żarcia - zmodyfikowany





Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1  cebula
  • 400 gr mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • około 1 łyżeczki mielonego kminku 
  • około 1 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa 
  • 4 ugotowane ziemniaki

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Dodatkowo ser żółty i odrobina bułki tartej.


Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.
Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso, smażymy mieszając od czasu do czasu tak przez około 20 minut.
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy (można dać po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku, posmakować a w razie konieczności dosypać więcej) i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i kiedy zasmażka będzie gotowa pomału dolewamy mleko energicznie mieszając.Doprowadzamy do zagotowania. Ja zawszę doprawiam sos: solą i białym pieprzem, a w tym przypadku dodałam odrobinę cynamonu i kminku.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki ziemniaków, bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem i odrobina bułki tartej.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.



1 komentarz: