wtorek, 16 października 2012

Drożdżówki krówki

Znakomite!!! Więcej chyba nie muszę pisać!





Składniki:
  • 100 g  cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) 
  • 1 szklanki mleka 
Składniki na nadzienie:
  • kostka twarogu 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
Twaróg wymieszać z z resztą składników w razie potrzeby  dodać cukru.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 gr masła
  • 80 gr cukru 
  • około 100 gr mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami. 

Składniki na lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny 
  • odrobina śmietany słodkiej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dodatkowo: dżem dowolny (u mnie były 2 :jagodowy i truskawkowy)

Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Wyrobić  ciasto, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować i wycinać krążki szklanką.Gotowe krążki odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łyżeczką zrobić lekkie wgłębienia i nakładać farsz serowy, troszkę dżemu i kruszonkę. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe polukrować.

1 komentarz: