Znakomite!!! Więcej chyba nie muszę pisać!
Składniki:
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
- 1 szklanki mleka
- kostka twarogu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany słodkiej
Twaróg wymieszać z z resztą składników w razie potrzeby dodać cukru.
- 100 gr masła
- 80 gr cukru
- około 100 gr mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami.
- cukier puder
- sok z cytryny
- odrobina śmietany słodkiej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodatkowo: dżem dowolny (u mnie były 2 :jagodowy i truskawkowy)
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Wyrobić ciasto, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować i wycinać krążki szklanką.Gotowe krążki odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie łyżeczką zrobić lekkie wgłębienia i nakładać farsz serowy, troszkę dżemu i kruszonkę.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe polukrować.
byłyby idealne na drugie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuń