czwartek, 27 września 2012

Roladki z Philadelphią i grillowaną papryką podane z risotto

Od czego by tu zacząć?! Może od tego, że jest to danie znakomite zarówno roladki jak i delikatne risotto. W najbliższym czasie mam powtórzyć tą potrawę bo tak zasmakowała moim głodomorą :) 






Składniki na roladki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 kopiaste łyżki serka typu Philadelphia
  • sól
  • pieprz
  • 1 jako
  • mąka do obtoczenia roladek
  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki grillowanej 
Składniki na risotto: 
  • 1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
  • bulion warzywny ilość zależy od tego ile będzie "pił" ryż
  • sól
  • pieprz
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • koperek
  • około 100 ml śmietany słodkiej
  • masło
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, pokrojoną w większą kostkę cukinię do tego dorzucamy ryż i chwile smażymy (aż ryż się zeszkli) na całość wylewamy bulion i gotujemy na bardzo małym ogniu tak żeby ryż się nie przypalił, w razie konieczności dolewamy bulion gotujemy do miękkości ryżu. Dolewamy śmietanę, dodajemy koperek i doprawiamy.
Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty oprószamy je z każdej strony solą i pieprzem. Serek mieszamy z pokrojonymi w kostkę paprykami. Smarujemy nasze mięso gotowym serkiem i ciasno zwijamy. Roladki maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Smacznego

1 komentarz: