Polędwica jest moim ulubionym rodzajem mięsa, tym razem wymyśliłam do niej moją prywatną marynatę jak i pyszny sosik. Danie wyszło wyborne. Serdecznie polecam.
Składniki na marynatę:
- 1 łyżka pure grzybowego lub 1 łyżka sproszkowanych grzybów
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 6 łyżek keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- 400-500 gr polędwicy wieprzowej
- odrobina oleju
Składniki na sos:
- 4 obrane śliwki węgierki
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- cukier
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3/4 szklanki wody
- ewentualnie 2 łyżki słodkiej śmietany
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Polędwice oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zanurzyć w marynacie. Najlepiej na całą noc. Następnie obsmażamy polędwice z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 40 minut.
W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnie, na której smażyliśmy polędwice wrzucamy śliwki chwilkę obsmażamy, dodajemy do tego cebule i czosnek. Smażymy do momentu zmięknięcia cebuli. Podlewamy wszystko wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu na koniec dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy według własnego uznania. Ja dałam na koniec 2 łyżki śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz