Danie niezwykłe, bardzo smaczne a pure z bobu pyszne. Mięso delikatne a placuszki niebo w gębie ach co to był za obiad....
Składniki:
- 1/2 kg polędwicy wieprzowej
- musztarda
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka w proszku
- czosnek granulowany
- pure z grzybów lub suszone grzyby sproszkowane
Składniki na pure z bobu:
- 1/2 kg bobu ugotowanego i obranego
- 3 łyżki masła
- łyżka koperku
- sól
- pieprz
Składniki na placuszki:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- łyżka koperku
Polędwice oczyścić i przekroić na 3 kawałki, ponacinać lekko nożem(lub jakimś szpikulcem). Każdą posmarować musztardą i posypać obficie przyprawami (czosnek, majeranek, papryka, sól, pieprz) Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso mocno obsmażyć na patelni, po czym włożyć do naczynia żaroodpornego. A na patelnie wlać 2 szklanki gorącej wody dodać pure z grzybów i doprawić. Płyn wylać na mięso, przykryć naczynie i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut. Sos na koniec można zagęścić mąką.
Składniki na pure z bobu połączyć i zmiksować blenderem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach tak samo zrobić z cukinią i cebulą. Dodać jajko, sól, pieprz, obie mąki i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
Kiedy mięso będzie gotowe pokroić je na plastry wyłożyć na placki i polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz