Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, bardzo mi się kojarzy z dzieciństwem.Smaczne, nie za słodkie i bardzo pyszne.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 250 gr porzeczek (bądź innych ulubionych owoców)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka proszku do pieczenia
Przepis na formę 35x24cm
Składniki na polewę:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Oddziel białka od żółtek. Zimne masło pokrój nożem na mniejsze kawałki i rozłóż na mące. Energicznie posiekaj mąkę i margarynę. Następnie zrób na środku dołek dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. 1 większą i 2 mniejszą. Do jednej mniejszej wgnieć kakao, 2 kawałki ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika. Wysmaruj dno formy masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylep ciasto (bez kakao), wysyp na nie porzeczki.Ubij białka na sztywną pianę pod koniec wsyp cukier i dalej miksuj. Delikatnie rozetrzyj piane z białek teraz tylko zetrzyj na tarce ostatnia porcje ciasta na pianie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C i piecz około 1 godziny. Kiedy ciasto się wystudzi polej je polewą czekoladową.
rewelacyjnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, jednak w tym przepisie są błędy. Zamiast śmietany należy dodać do części kakao a nie śmietanę. Brak informacji, żeby dodać cukier.
OdpowiedzUsuńUpsss... tak faktycznie jeden błąd się znalazł co do dodania kakaa a jeżeli chodzi o cukier to nie ma go w cieście tylko jest wyraźnie napisane, że cukier dodajemy do białek. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi o błędzie, dzięki czemu szybko go poprawiłam! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie. Mam tylko głupie pytanie: jaka mąka i w przeliczeniu na szklanki 1/2kg to ile wychodzi..? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam!
UsuńMąka pszenna :) 1 szklanka to miej więcej 160 - 170 gr a więc wychodzi niecałe 3 szklanki:)
Pozdrawiam serdecznie i udanych wypieków życzę ;)
Dziękuję ślicznie za ten przepis. Zrobiłam z truskawkami i wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę :) Pozdrawiam
Usuń