Zakupiłam troszeczkę więcej karkówki i postanowiłam zrobić domową kiełbasę. Mój mąż bardzo lubi takie domowe przysmaki, wyszła bardzo smaczna i godna polecenia.Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ja ja serwuję zimną do kanapek, ale można skonsumować ją na gorąco.
- 700 gr karkówki
- 1 łyżka majeranku
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1/2 łyżki soli peklowanej
- sól do smaku
- pieprz
- 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Składniki na wywar*
- woda
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki lubczyku
Karkówkę oczyścić i bardzo drobno zmielić (maszynką bądź blenderem). Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformować 2 kształtne kiełbaski i zawinąć w folię spożywczą odstawić do lodówki na około 1 godziny. Następnie odwinąć z foli i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować około 40 minut. Nasze kiełbaski muszą być całe zanurzone w płynie. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz