niedziela, 2 września 2012

Niezwykły gulasz z chrupiącymi plackami

Taka podróbka placków po węgiersku, jak dla mnie o wiele lepsza niż owe placki. Gulasz niezwykle aromatyczny, rozpływający się w ustach do tego chrupiący placek ziemniaczany. Polecam







Składniki:
  • 1/2 kg dużych ziemniaków
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ewentualnie łyżeczka koperku
  • łyżeczka czosnku w granulkach
  • 300 gr polędwicy wieprzowej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 100 gr pieczarek
  • kwaśna śmietana 18%
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta lubczyku
  • łyżeczka natki pietruszki
  • ewentualnie kostka rosołowa mięsna 
  • wrzątek
 Duże obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach. Cebulę trzemy na drobnych oczkach. Następnie dorzucamy sól,koperek,czosnek, pieprz, jajko oraz mąkę (w zależności od wilgotności ziemniaków dodajemy jej więcej lub mniej). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju. Polędwice kroimy w kostkę, przyprawiamy: pieprzem, solą, słodką papryką,posiekanymi ząbkami czosnku. Odkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Warzywa obieramy i kroimy (wedle uznania) u mnie była to średnia kostka i talarki. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju kiedy się trochę zrumieni dodajemy marchewkę, cebulę i pieczarki dalej smażymy kiedy warzywa się trochę zrumienią dodajemy cukinię i paprykę smażymy jakieś 3 minutki. Zmniejszamy ogień i podlewamy wszystko wrzątkiem (tak żeby wszystko było pod wodą). Dusimy jakąś godzinkę, woda trochę odparuje a wszystko ładnie zgęstnieje. Na koniec posypujemy całość pietruszką i lubczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy kostkę mięsną.Na jedną połowę usmażonego placka dajemy gulasz, przykrywamy drugą połową i polewamy śmietaną. Smacznego

1 komentarz: