niedziela, 12 sierpnia 2012

CALZONE

Calzone taki włoski pieróg tylko pieczony, taka złożona pizza bardzo dobra, ja miałam 2 rodzaje w jednym dodałam do środka: sos pomidorowy, pieczarki z cebulką, szynkę, ser i brokuły a w drugim: bitki z polędwicy, kukurydze, sos, ser, pieczarki i cebulkę  ale wariacji może być tysiące zależy od gustu co kto lubi!  Polecam zrobić dla odmiany takie pierożki! Przepis pochodzi z moich wypieków.







Składniki na ciasto (4 sztuki):


  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • paczka suchych drożdży 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
Farsz według własnego gustu

Ponadto:

  • jajko roztrzepane do posmarowania
Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz