Podany przeze mnie farsz jest doskonały żeby przemycić wątróbki do jadłospisu. Wiele osób nie znosi ich a te pierogi smakują znakomicie i gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka z talerza.
Potrzebne będzie ciasto na pierogi (Przepis)
Farsz:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 4 udka lub pałki z kurczaka
- 6 średnich pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany słodkiej
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
Udka z kurczaka doprawić solą i pieprzem obsmażyć do miękkości, tak samo usmażyć wątróbke. Pieczarki i cebule pokroić usmażyć na odrobinie oleju.
Z udek z kurczaka wybrać mięso włożyć do miski dodać do tego wątróbke, pieczarki, cebulę, śmietanę, natkę pietruszki doprawić do smaku solą i pieprzem. Następni zmiksować wszystko blenderem. No i nasz farsz jest gotowy!
Wałkujemy ciasto, wycinamy krążki na pierogi i nakładamy farsz.
Następnie zagotować wodę w dużym garnku z solą – do smaku!Wrzucać pierogi, po wypłynięciu ich na górę gotować około 6-8 minut!Polać usmażoną cebulą z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz